K. Bakūno nuotr.
Vyskupo Motiejaus Valančiaus gimtinės muziejus Nasrėnuose, Kretingos rajone, pavasarį ir artėjantį turistinį sezoną pasitinka su naujomis, smagiomis ir autentiškomis naujovėmis. Jau dabar atnaujintose muziejaus erdvėse galima užsisakyti žemaitiškų valgių gamybos edukacijas ir degustacijas, o nuo birželio mėnesio keliautojų laukia galimybė patirti ypatingą pramogą – nakvynę ant šieno.
Prie kelio į Salantus esantis Vyskupo Motiejaus Valančiaus gimtinės muziejus Nasrėnuose visuomet patraukia keliautojų akį. Į muziejų kviečia garsiojo Palangos Juzės skulptūra, jauki medinė troba, XIX amžių menanti klėtelė, kluonas, žeminė ir didžiulės žaliuojančios erdvės. 2023 m. vasario mėnesį muziejus baigė atnaujinti dar du medinius pastatus, kuriuose bus galima patirti Žemaitijos autentiškumą.
Viename iš namelių yra įrengtas dušas ir tualetas, o šalia ir tvenkinys tyvuliuoja, pastatyta jauki pavėsinė.
Vieną iš pastatų muziejaus darbuotojai pritaikė nedidelėms konferencijoms, parodoms, edukacijoms rengti. Tačiau šis medinukas, anksčiau atlikęs ūkinę funkciją, turi ir paslaptį – pastogę, kuriame nuo birželio mėnesio veiks „viešbutis“ ant šieno.
„Mes, lietuviai, iš savo jaunystės ar senelių pasakojimų žinome, kaip smagu yra vasarą miegoti arčiau gamtos. Todėl nusprendėme įrengti vietą nakvynei ant šieno. Dabar šis savotiškas viešbutis yra tuščias, nes kol kas nėra šviežio šieno ir yra šalta. Tačiau vasarą pastato pastogę prikrausime šviežio, kvepiančio šieno, ant kurio miegas bus saldus, primenantis mūsų senelių ir prosenelių tradicijas bei vasaros kasdienybę“, – pasakojo Vyskupo Motiejaus Valančiaus gimtinės muziejaus direktorė Violeta Čėsnienė.
Pasak V. Čėsnienės, muziejaus atnaujinimas ir įveiklinimas yra puiki naujiena edukacijų ir kulinarinio paveldo gerbėjams. Jau dabar vyskupo M. Valančiaus gimtinėje galima užsisakyti žemaitiškų valgių edukaciją ir degustaciją – abu užsiėmimai tinka suaugusių ir mokinių grupėms.
Žemaitiškų valgių edukacija leis patirti ne tik skonių įvairovę, bet ir dalyvauti pačiame gamybos procese. Atvykę į edukaciją galės stebėti, kaip deginamos silkės galvos cibulynei, patys suks kastinį.
„Edukacijai užkuriame ugnį ir ant anglių, suvyniotą, kaip pridera, į laikraštį silkės galvą padeginame. Suėję į trobelę, o vasarą į pavėsinę, kartu su edukacijos dalyviais tą silkės galvą sutrinsime ir subersime į cibulynę – šaltą žemaitišką sriubą, kuri valgoma su karštomis bulvėmis“, – apie edukaciją kalbėjo V. Čėsnienė.
Kartu paruošę cibulynę, dalyviai sės prie vieno stalo, ant kurio jau garuos bulvės, lėkštėse kvapu vilios spirginė, o puodynėse lauks kastinys. Kol edukacijos dalyviai ragaus patiekalus, šeimininkės-edukatorės žemaitiškai pasakos apie Žemaitijos kulinarinį paveldą bei tradicijas.
Žemaitiškų valgių degustacijos metu gamybos procese dalyviai nedalyvaus, bet galės paragauti ne tik tradicinio kastinio, cibulynės ir spirginės, bet ir pusinės košės bei kitų žemaitiškų gardumynų.
Prikimšę pilvus arba, kaip sako žemaičiai, „paėdę“, turistai galės apžiūrėti Vyskupo Motiejaus Valančiaus gimtinės muziejų. Jo ilgametė vadovė V. Čėsnienė papasakos neįtikėtinų istorijų, kurios sudomins tiek mažuosius, tiek suaugusius keliautojus.