Pradžia » Naujausios » Politika » Nuo nesiterliojimo su smulkmenomis iki priklausymo didžiausiems – ryškiausi kandidatų į Kretingos merus privalumai?
Politika

Nuo nesiterliojimo su smulkmenomis iki priklausymo didžiausiems – ryškiausi kandidatų į Kretingos merus privalumai?

Kokį save mato kiekvienas kandidatas ir kandidatė į Kretingos rajono mero postą? Kokius savo didžiausius privalumus savyje įžvelgia šis aštuntukas: Liberalų sąjūdžio kandidatas dabartinis rajono Tarybos narys Romualdas Jablonskis, politinio komiteto „Kretingos kraštas“ kandidatas meras Antanas Kalnius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos iškelta buvusi Tarybos narė Dalia Martišauskienė, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pasiūlytas buvęs vicemeras Dangiras Samalius, kandidatuojanti su politiniu komitetu „Už šviesią Kretingą“ kandidatuojanti politikos naujokė Justė Stonkutė, Lietuvos demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Vydmantų seniūnas Rimvydas Šakinis, Darbo partijos iškelta dabartinė rajono Administracijos direktorė Jolita Vaickienė ir buvęs direktorius Egidijus Viskontas, Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas?

Skirtingi ir panašūs

Paprašyti pasigirti kai kurie net ir labai skirtingi kandidatai į mero postą vardija vienodas stipriąsias savo savybes: gebėjimą vienyti – abu išmestieji (vienas – iš vicemero posto, kitas – iš Tarybos) konservatorius D. Samalius ir „valstietė“ D. Martišauskienė bei iš niekur, regis, neišmestas liberalas R. Jablonskis. Pastarasis kai ko bendro turįs ir su „darbiete“ Jolita Vaickiene – patirties politikoje. Įdomu tai, kad būtent toji patirtis kitai kandidatei – politinio komiteto „Už šviesią Kretingą“ atstovei J. Stonkutei – atrodo minusas, nes savo nepatyrimą politikoje ji laikanti savo didžiausiu privalumu.

Buvęs Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius E. Viskontas akcentuoja atstovavimą didžiausiai – socialdemokratų – partijai Lietuvoje, „kraštietis“ meras Antanas Kalnius prisistato atkakliu kovotoju už teisybę. Aiškus, greitas ir konkretus – taip save apibūdina demokratas „Vardan Lietuvos“ R. Šakinis.

Tad susipažinkime su išsamiais viso aštuntuko savęs pagyrimais. Kiekvienam kandidatui musukretinga.lt uždavė tą patį klausimą.

Kandidatus ir jų atsakymus pristatome abėcėlės tvarka.

Kodėl Kretingos rajono gyventojai turėtų rinktis būtent Jus? Kuo Jūs geresnis už kitus kandidatus?

Romualdas Jablonskis

Romualdas Jablonskis: esu 42-ejų metų, turintis patirties ir energijos sėkmingai dirbti ne vieną kadenciją. Gebu suburti žmones bendram, komandiniam darbui. Esu sukaupęs darbo patirties dviejose kadencijose Savivaldybės taryboje, komitetuose, darbo grupėse ir komisijose. Šie įgūdžiai ir žinios padės greitai ir efektyviai spręsti rajono problemas, efektyviai organizuoti administracijos darbą. Daug važinėju po Lietuvą, stebiu ir kitų savivaldybių valdymo specifiką. Esu verslininkas, aktyvus visuomenininkas – medžiotojų būrelio pirmininkas, sporto klubo „Topas” prezidentas, Lietuvos Darts sporto federacijos valdybos narys, įvairių švenčių bei renginių rėmėjas ir dalyvis. Bendrauju su Lietuvos Respublikos Seimo nariais, ministerijų darbuotojais bei partijos kolegomis, o tai tikrai svariai padės, sprendžiant problemas Kretingos mieste ir rajone valstybiniu lygiu.

Antanas Kalnius

Antanas Kalnius: kiek bebuvo šią kadenciją bandymų mane palaužti ar pakeisti, visada laikiausi dar tėvų įdiegtų savo pamatinių vertybių, išlikau kovotoju už teisybę, rajono ir jo gyventojų interesus, atspariu korupcijai bei atviru ir sąžiningu prieš gyventojus. Nuo kadencijos pradžios laikiausi ir brolio Astijaus man tik tapus meru pasakytų žodžių: „Mero darbas – tai tarnystė“. Šių principų laikysiuosi ir ateityje.

Dalia Martišauskienė
Dalia Martišauskienė

Dalia Martišauskienė: šioje kadencijoje itin trūko darnaus darbo tarp mero, Tarybos ir administracijos. Esu įsitikinusi, kad kaip vadovė vieniju, o ne skaldau kolektyvą. Tikiu, kad sugebėsiu sutelkti visus darniam darbui ir ketverius metus trukusi destrukcija peraugs į nuoširdų darbą dėl Kretingos rajono. Laikas pamiršti ambicijas, interesus ir pradėti dirbti tam, kad mūsų rajonas vėl judėtų į priekį po ketverių metų stagnacijos.

Dangiras Samalius
Dangiras Samalius

Dangiras Samalius: turiu sukaupęs įmonės vadovo, vicemero ir darbo savivaldoje patirtį. Esu telkiantis, o ne skaldantis žmogus. Man labai svarbu, kad būtų išklausytas ir išgirstas kiekvienas rajono gyventojas. Tai yra mano kaip asmens patrauklios savybės. Toliau yra užsibrėžti tikslai ir programa. Balsuodami už mane rajono gyventojai palaikys solidžią ir atsakingą darbų programą, kuri užtikrins ilgalaikę rajono žmonių pažangą, nes už mano pečių dar stovi visa bendraminčių bendruomenė. Bet kada galiu nuvykti į Seimą ar ministerijas konsultacijoms dėl pagalbos rajonui.

Justė Stonkutė
Justė Stonkutė

Justė Stonkutė: didelės įtakos mano asmenybei padarė pasirinktas profesinis kelias. Teisininkas visada būna žmogaus gynėjas, jo atstovas, todėl aš puikiai suprantu, ką reiškia žodis atstovavimas, kas ypatingai svarbu ir politikui. Mano supratimu, teisininko ir politiko pašaukimas yra gana panašus, kadangi profesinė veikla grindžiama panašiomis vertybėmis: reikia būti organizuotam, mokėti išklausyti žmogų, būti nuoširdžiam ir atviram, tačiau kartais nebijoti pasakyti ir to, kas žmogui gali nepatikti, suprasti ir įsigilinti į problemą, surasti galimus sprendimo variantus bei strategiškai sudėlioti visus žingsnius, kad problema būtų išspręsta. Būtent tokiomis savybėmis ir pasižymiu, todėl jeigu rinkėjai vertina šias savybes, raginu perskaityti politinio komiteto „Už šviesią Kretingą“ programą bei apsvarstyti mano kandidatūrą.

Tačiau mano didžiausias privalumas, kad esu politikos naujokė, nes tampu alternatyva, renkantis iš kitų kandidatų. Iki susikuriant politiniam komitetui „Už šviesią Kretingą“ niekada nepriklausiau jokiai politinei partijai ar komitetui, kai tuo tarpu kiti kandidatai yra pakeitę net po kelias politines organizacijas. Niekada nebuvau paskirta į jokią politinę poziciją – kai tuo tarpų daugelis kandidatų tam tikrais laikotarpiais yra užėmę politinius postus ar yra / buvo tarybos nariai. Į Kretingos rajono savivaldybės mero postą kandidatuoju pirmą kartą, kai tuo tarpu kiti kandidatai į šią poziciją kandidatuoja jau eilę metų.

Rimvydas Šakinis
Rimvydas Šakinis

Rimvydas Šakinis: aš labai mėgstu viską spręsti aiškiai, greitai ir konkrečiai, labai nemėgstu veltis į smulkmenas ir dalykus, kurie nėra to sprendimo esmė. Gyventojai nuspręs ir pasirinks patys, už ką balsuoti. Nelaikau savęs geresniu ar blogesniu už kitus kandidatus – mes visi turime privalumų vienoje ar kitoje srityje. Nesvarbu, kas bus meras, visi turėsime dirbti kaip komanda, papildydami darbą rajono žmonių labui savo patirtimi, mintimis ar idėjomis.

Jolita Vaickienė
Jolita Vaickienė

Jolita Vaickienė: patirtis, žinios, kompetencijos ir didelis noras sutelkti visus bendram darbui. Norisi ne tik kurti idėjas, bet ir jas įgyvendinti, kad gyvenimo kokybė mūsų rajone atitiktų gyventojų lūkesčius. Man labai svarbus žmonių įtraukimas į Savivaldybės tarybos sprendimų svarstymą bei priėmimą. Juk būtent susitikimuose su gyventojais pamatome daug dalykų, pasitikriname ar mūsų – politikų – sprendimai yra teisingi, ar gebame priimti kitokią nuomonę arba rasti tinkamus kontrargumentus. Tokia savivalda man yra labiau priimtina, žmogiškesnė, negu kabinetinis darbas, nors demokratiniams procesams reikia daugiau laiko ir resursų.

Egidijus Viskontas
Egidijus Viskontas

Egidijus Viskontas: geresnių ar blogesnių kandidatų nebūna. Yra tie, kuriems svarbus rajonas, aktualios gyventojų problemos ir aiški vizija, bei tie, kuriems svarbiausia pasidalinti nuotrauka Facebooke dėl asmeninės garbės. Tiek man, tiek mano komandai svarbiausia yra žmogus ir jo orus gyvenimas rajone. Kaip ir minėjau, turime platų elektoratą, esame didžiausia partija Lietuvoje, turime aiškius prioritetus ir giname žmogų. Gyventojų pasirinkimui įtakos daryti negali, rinkėjas pats pasirinks, ar toliau nori mūsų rajoną matyti antraštėse apie skandalus, mobingus, metamas senjores į gatvę, ar pagaliau nori sulaukti investicijų ne į amžiaus statybas, o į rajono infrastruktūrą, žvyruotas gatves, duobėtus kiemus ir kitus objektus, kurie dabar bado akis.

Ligita Sinušienė

Dalintis:

Panašūs straipsniai

Palikite komentarą