Pradžia » Naujausios » Politika » Kandidatų į Kretingos rajono merus aštuntukas
Politika

Kandidatų į Kretingos rajono merus aštuntukas

Štai ir jie – kandidatų į Kretingos rajono merus aštuntukas, į šią poziciją atėję vedini labai skirtingų tikslų, pradedant noru pamokyti dabartinį rajono vadovą Antaną Kalnių, kaip reikia dirbti, baigiant motyvacija „iš principo“, kai esi išstumiamas iš žaidimo, bet niekaip negali jo baigti, net nebesėdėdamas prie stalo. Žinoma, kandidatų kalbose minima ir meilė Kretingai, kretingiškiams. O kaipgi kitaip.

Pristatome kandidatus ir kandidates tuo eiliškumu, kaip jie prisistatė Kretingos visuomenei.

Pirmas pasiskelbė R. Šakinis, paskutinis – R. Jablonskis

Beveik visi kandidatai, išskyrus du, apie savo sprendimą kandidatuoti į merus pristatė savo socialinėse Facebook paskyrose. Pirmasis, dar spalio 6 d., aiškumo pažėrė Lietuvos demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas, Vydmantų seniūnas Rimvydas Šakinis. Lygiai po dviejų savaičių, spalio 20 d., antrai kadencijai kelsiantis savo kandidatūrą pareiškė dabartinis rajono meras Antanas Kalnius, ryškiausias politinio komiteto „Kretingos kraštas“ veidas.

Palaukęs gerą savaitę, spalio 28 d., oponuosiantis A. Kalniui rinkimuose pasisakė buvęs vicemeras Dangiras Samalius. Jo kandidatūra patvirtinta Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų.

Tada pareiškimuose stojo kone mėnesio pauzė. Tik lapkričio 26 d. savo Facebook paskyroje kandidate į merus prisistatė dabartinė rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolita Vaickienė. Ir vėl stojo tyla beveik iki pat didžiųjų metų švenčių, kuomet gruodžio 22 d. savo kandidatūrą viešai pristatė politikos naujokė advokato padėjėja Justė Stonkutė, į rinkimus einanti su politiniu komitetu „Už šviesią Kretingą“.

Rytojaus dieną, Kūčių išvakarėse, vieno rajono laikraščio internetinėje svetainėje pasirodė viena pirmųjų apmokamų politinių reklamų rajone – rugsėjo viduryje už pareikštą Tarybos nepasitikėjimą iš Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigų nušalinto Egidijaus Viskonto.

Jau po Naujųjų, sausio 4 d. savo kandidatūrą nuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pristatė buvusi rajono Tarybos narė Dalia Martišauskienė.

Liberalų sąjūdžio kandidatas Romualdas Jablonskis viešai savo kandidatūros į merus dar nepristatė, bet sausio 5 d. vakarą portalui musukretinga.lt patvirtino tikrai kandidatuojantis.

Daugiausiai – ekonomistų

Tad kasgi skiria ir vienija šį aštuntuką?

Kaip matome, šių metų rinkimuose daugiau nei trečdalį sudaro moterys kandidatės. Tai yra, 3 moterys ir 5 vyrai.

Remiantis paskutiniųjų rinkimų anketomis, nes šių metų kovo 5 d. sąrašai ir anketos dar nepatvirtintos, pagal išsilavinimo laipsnį lygių nėra socialinių mokslų daktarei D. Martišauskienei. Dar turime 3 magistrus – liberalą R. Jablonskį, socdemą E. Viskontą ir „Už šviesią Kretingą“ kandidatę J. Stonkutę.

Pagal profesijas į merus kandidatuoja 3 ekonomistai: J. Vaickienė, D. Samalius ir R. Jablonskis; 2 teisininkai – J. Stonkutė ir E. Viskontas, 1 verslo vadybininkas – A. Kalnius, 1 edukologė – D. Martišauskienė ir 1 mechanikos inžinierius – R. Šakinis.  

Jauniausia sąraše – jauniausia ir politikoje, J. Stonkutė. Jai – 26-eri, šešeriais metais už ją vyresnis E. Viskontas. Vydmantiškiui R. Šakiniui – 39-eri. Toliau kandidatų amžius prasideda nuo 50-ies: penkiasdešimtmetis A. Kalnius, 53-ejų J. Vaickienė, 57-erių D. Samalius. Vyriausia iš kandidatų į Kretingos rajono merus – 61-erių D. Martišauskienė.

Kas tas variklis?

Kokia gi ta varomoji jėga, pastūmėjusi būtent šį aštuntuką siekti rajono mero posto?

Motyvai, bent jau viešai išsakomi, įvairūs.

Noras parodyti dabartiniam merui, kaip reikia dirbti – tai liberalo R. Jablonskio varikliukas. Kaip jis pats įvardino portalui musukretinga.lt: „Paskatino kandidatuoti natūrali konkurencija ir partijos lyderio vaidmuo. Ir laikyčiau save didesniu diplomatu nei dabartinis meras. Manau, kad galiu labiau pasistengti suburti Kretingos tarybą bendram darbui vietoj to, kad energiją skirčiau asmeninio Facebook įrašams.“

Akmenuką į dabartinio vadovo aktyvumą socialiniuose tinkluose meta ir E. Viskontas: „Net neabejoju, kad artėjanti valdžios kaita grąžins stabilumą, atkurs pasitikėjimą ir leis vystyti Kretingos rajoną realiais darbais, o ne Facebook’o laikais.“ Tiesa, E. Viskontas savo pirmojoje politinėje reklamoje pristato ne savo kaip kandidato į merus motyvaciją ar privalumus, bet apskritai socialdemokratų sąrašo. Tad vis dėlto jo variklis kol kas lieka neaiškus, tačiau būtinai šito dar pasiteirausime. Ketvirtadienio vakarą su E. Viskontu telefonu nepavyko susisiekti ir išsiaiškinti.

Principingas užsispyrimas – tai D. Samalio prisistamosios kalbos gija: „Pašalintas iš Kretingos savivaldybės mero pavaduotojo pareigų, iš rajono politinio gyvenimo trauktis neketinu, lieku tarybos nariu. Bendražygiai – Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Kretingos skyriaus nariai parodė man pasitikėjimą ir artėjančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose kelią mano kandidatūrą Kretingos rajono savivaldybės mero pareigoms užimti.“

Tiesiog Kretinga, kaip sako J. Stonkutė: „Tam, kad Kretinga ir toliau klestėtų, tačiau jau su kitokio požiūrio politikais!“

Altruistinių tikslų vedina ir D. Martišauskienė: „Pagrindinis mano tikslas, kodėl esu rajono politikoje – tai padėti rajono paprastam žmogui, ką ir darau iki šiol.“

Tikėjimas rinkėjų balsais ir įgyvendinti jau sudėliotus planus, kad jie neliktų dūlėti. Taip nuoširdžiai atvirauja dabartinis meras A. Kalnius: „Dar tiek daug minčių liko planuose. Tikėdamas, kad per visus šiuos metus išsaugojau daugumos Jūsų pasitikėjimą, priėmiau sprendimą – siekti antrosios mero kadencijos.“

Pasitikėjimas savo kompetencija ir susirūpinimas rajono jaunimu – štai kas pastūmėjo R. Šakinį. Cituojame: „Kandidatuoju į Kretingos rajono merus, nes žinau, kad savo iniciatyva, argumentais ir žiniomis žinau kaip pasiekti ir pagerinti rajono infrastruktūrą ir kaip tai padaryti efektyviau. Turiu idėjų, kokiomis formomis ir būdais padidinti jaunimo užimtumą.“

J. Vaickienė, kaip ir E. Viskontas, kol kas visai neatskleidė savo motyvacijos: „Draugai pritarė, o bendraminčiai patvirtino – esu kandidatė į Kretingos rajono Merus“.

Ligita Sinušienė,

 

Dalintis:

Panašūs straipsniai

Palikite komentarą